Transformaties naar gezondheidscentra

| Door Odette Koldewey

In de San Salvatorkerk in Den Bosch realiseert Maatschappelijk Zorg Vastgoed een gezondheidscentrum. Eerder opende MZV al een gezondheidscentrum in de Exoduskerk in Gorinchem. Ook in een kerk in Tilburg moet eind dit jaar een gezondheidscentrum openen.

De San Salvatorkerk in Den Bosch. Eind dit jaar opent het gezondheidscentrum in Orthen de deuren.

Het bedrijf Maatschappelijk Zorg Vastgoed wil in de Bossche wijk Orthen een gezondheidscentrum vestigen in de San Salvatorkerk, met onder meer twee huisartsen, een apotheek, fysiotherapeut en een logopedist. Begin 2021 moet het gezondheidscentrum in Orthen de deuren openen.

Ideale locatie
Volgens Gerrit de Kock, eigenaar van MZV, is een kerk een ideaal pand voor een gezondheidscentrum. ‘Het ligt vaak centraal in een wijk, er zijn genoeg parkeerplaatsen en een kerk heeft al een maatschappelijke bestemming’, zegt hij daarover.

In de buurt is positief gereageerd op de plannen van MKZ nadat er eerder veel verzet was tegen plannen om een trampolinecentrum in de kerk te openen.

Verbouwing
In de San Salvatorkerk is nog wel een forse verbouwing nodig, maar het monument blijft aan de buitenkant hetzelfde. ‘We gaan onder meer een verdieping in het pand zetten om extra ruimte te creëren’, vertelt De Kock.

MVZ houdt bij de verbouwing rekening met wensen van het kerkbestuur en omwonenden. Zo blijft een kapelletje bij de kerk 24 uur per dag open. Er wordt nog gesproken over de inrichting rondom de kerk.

Gezondheidscentrum in voormalig bankgebouw
Ook in Waalwijk wordt in het centrum van de stad een nieuw gezondheidscentrum gerealiseerd. Hier wordt echter niet een kerk verbouwd, maar een voormalige pand van ABN AMRO. Het complex gaat onder meer onderdak bieden aan de GGD Hart voor Brabant, een huisartsenpraktijk en fysiotherapeut.

Healthcare Real Estate (HCRE) is de eigenaar van het voormalige bankkantoor in Waalwijk. Directeur Jeroen Hermus van HCRE is blij met de locatie centraal in Waalwijk. Hij gaat ervan uit dat het gezondheidscentrum in mei de deuren kan openen.

Gezondheidsplein GGD
De GGD wil een in het gezondheidscentrum een ‘gezondheidsplein’ inrichten waar Waalwijkers straks terecht kunnen voor onder meer het consultatiebureau, jeugdgezondheidszorg, reizigerszorg en seksuele gezondheid. Het was al langer een wens van de GGD in Waalwijk om vanuit één centrale locatie te werken.

Ook bij Huisartsenpraktijk Kruispunt speelde centralisatie een belangrijke rol in hun besluit om aan te sluiten bij het gezondheidscentrum. Nu werkt de praktijk nog vanuit twee locaties die bovendien aan modernisering toe waren.