Uniek modulair gebouw van 16 hoog

| Door IVVD

modulair-gebouw-amsterdamOp de Laan van Spartaan in Amsterdam West is begin september het werk gestart voor een uniek modulair gebouw van 16 hoog. Het gebouw met 361 studentenwoningen kan in slechts 12 maanden worden gerealiseerd door gebruik te maken van in de fabriek geproduceerde 3D woningen waardoor de studenten al in 2017 hun intrek kunnen nemen.

Hoogteaccent
In opdracht van IC Netherlands (projectontwikkelaar en beheerder van studenten- en Young Professionalwoningen) en in samenwerking met gebiedsontwikkelaar BPD heeft Studioninedots uit Amsterdam op de Westkavel van de Laan van Spartaan een gebouw ontworpen met 361 zelfstandige betaalbare studentenwoningen, auto-, en fietsparkeergarage, gemeenschappelijke ruimtes en een commerciële plint aan de Jan van Galenstraat. Om het gevraagde hoogteaccent, een toren van 16 hoog, te kunnen realiseren wordt gebruik gemaakt van een hybride modulair 3D bouwsysteem dat Ursem Modulaire Bouwsystemen samen met haar partners Heddes Bouw & Ontwikkeling en Pieters Bouwtechniek heeft ontwikkeld.

Ursem 3D Hybride bouwsysteem
Elke industrieel vervaardigde module is voorzien van een zelfdragend betoncasco. De volledig ingerichte woningen kunnen daardoor als een soort van beton LEGO steentjes, direct vanaf de vrachtwagen, op elkaar worden gestapeld tot een gebouw van 16 hoog. Een nog niet eerder in Nederland vertoonde prestatie. Zelfs de buitengevelafwerking wordt al grotendeels in de fabriek op de modules gemonteerd zodat er op locatie zonder traditionele bouwsteigers gebouwd kan worden. Met deze unieke modulaire methode is het mogelijk om een hoogbouw project grotendeels in de fabriek te realiseren waardoor er op de bouwtijd en kosten kan worden bespaard, de bouwoverlast op de locatie aanzienlijk wordt beperkt en vanwege een industriële duurzame productiewijze de kwaliteit toeneemt.

Voorspelbaar proces
Bij modulair bouwen draait het om logistieke procesbeheersing vergelijkbaar met de auto industrie. Deze methode is voorspelbaar, beheersbaar in tijd, kwaliteit en geld. In de fabriek van Ursem rollen elke dag meerdere kant en klare (studenten)woningen van de lopende band voorzien van; badkamer, keuken, binnen afwerking, gevelbeplating en installaties van Schouten Techniek uit Zwaag. Op locatie worden de woningen door Heddes op elkaar gestapeld tot het uiteindelijke woongebouw.