Het is nog een kleine drie weken wachten, en dan gaat in zwembad De Peppel het gloednieuwe buitenbad open. Het is in alle opzichten uniek bad, want het water wordt niet meer met chloor, maar op een natuurlijke manier gezuiverd. En daar komt een hoop wetenschap bij kijken.
Het ‘oude’ buitenbad van De Peppel is inmiddels niet meer te herkennen. Het bad ligt helemaal vol met een soort grind, met daarbovenop plantjes en sproeiers die water uit het nieuwe bad het grind in pompen. Tegenover het oude bad is een heel nieuw buitenbad gemaakt, met een diep en een ondiep gedeelte. En er is zelfs een soort bergmeertje gerealiseerd.
Natuurlijk
Maar misschien wel de grootste innovatie van het nieuwe bad is de manier van zuivering van water, waarbij het buitenbad niet met chloor maar natuurlijk wordt gezuiverd. Allemaal net zo schoon en net zo hygiënisch, beloven zwembaddirecteur Ronald ter Hoeven en Jorrit Zwart van bouwer Koninklijke Ginkel Groep.
Duurzaam
“We wilden bij de renovatie van het hele zwembad aansluiten bij de thema’s van Ede”, zegt Ter Hoeven. “Food, duurzaamheid, Veluwe. Toen vroegen we ons af: kunnen we het zwemwater duurzamer maken dan het nu is?”
Dat bleek zo te zijn, in de vorm van een natuurgezuiverd buitenbad. In Duitsland niet iets heel nieuws, maar in Nederland wel. Dusdanig nieuw zelfs, dat de wet het niet kent. De autoriteiten gaven, onder strenge voorwaarden, toestemming voor het realiseren van het ‘natuurbad’.
Kringloop
“Planten, maar ook bacteriën en dierlijke organismen zorgen ervoor dat het water schoon blijft”, zegt Zwart van de Koninklijke Ginkel Groep. “Daarmee heb je een biologische kringloop: er ontstaan leven, en dat houdt het hele zwembad schoon.” Vergelijk het vooral niet met een simpel meertje in een tuin. “Hier heb je te maken met best wat zwemmers op een dag.”
Het natuurbad werkt met een palet aan onderdelen. Het zijn niet alleen de planten, variërend van oeverplanten tot aan waterlies, bacteriën en organismen die ervoor zorgen dat het water schoon blijft. Er zijn ook filters, om het water schoon te houden. En het water moet heen en weer van het bad naar de planten- en grindbak gepompt worden, zodat alle viezigheid uit het zwemwater wordt gehaald.
Bergmeer
“De beleving is echt heel anders”, zegt Zwart. ,,Het water is zachter dan een chloorbad. Het voelt alsof je in een bergmeer aan het zwemmen bent. En alle nadelen van chloor, dat je huid irriteert, dat je ogen irriteren, die heb je allemaal niet.” Het bad binnen óók op die manier schoonhouden is niet te doen. “Absoluut onmogelijk”, reageert Ter Hoeven. ,,Dat red je met deze techniek echt niet.”
Het water is absoluut veilig, garanderen de heren. “Om de zeven dagen wordt het water in het laboratorium onderzocht”, zegt Ter Hoeven. ,,We hebben de meest uitgebreide monitoring van het water die mogelijk is.”
Het nieuwe buitenbad van De Peppel wordt op 29 april officieel geopend door wethouder Vreugdenhil.
Bron: Ede Stad