De Veluwe gaat voor 100% Nederlandse groene energie

| Door IVVD

De_Veluwe_gaat_voor_100_Nederlandse_groene_energie400x250Dertien gemeenten op de Veluwe kopen vanaf 2018 100% Nederlandse groene energie in voor al haar gemeentelijke gebouwen. Onder leiding van het samenwerkingsverband Regio Noord-Veluwe (RNV) zetten zij hiermee een belangrijke stap richting een energieneutrale samenleving. Op maandag 8 mei 2017 ondertekenden de wethouders Duurzaamheid een contract met energieleverancier Engie uit Zwolle.

De gemeenten die het energieinkoopcontract ondertekenden zijn: Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek, Putten (Regio Noord-Veluwe) en Barneveld, Ede, Nijkerk, Wageningen, Rhenen (Regio FoodValley).

Onderweg
Om als samenleving klimaatneutraal te worden, hebben de gemeenten op de Veluwe nog een hele weg te gaan. Energie is daarbij een belangrijk speerpunt. “Door de overeenkomst met Engie krijgen we de wind in de rug om een energieneutrale samenleving te worden”, zegt Pieter Teeninga, portefeuillehouder Duurzaamheid bij Regio Noord-Veluwe. Na een Europese aanbesteding voor de levering van elektriciteit en aardgas, kozen de gemeenten voor Engie Energie Nederland N.V. De energieleverancier uit Zwolle besteedt expliciet aandacht aan nieuwe duurzaamheidsaspecten en helpt bij lokale energieopwekking.

Nederlandse wind
Engie gaat 100% groene stroom leveren van in Nederland opgewekte windenergie. Hiermee wordt de inkoop van energie verder verduurzaamd. Voor elektra verbruiken de dertien gemeenten momenteel 80% in Nederland opgewekte groene stroom.

Een stap verder
Voor de verduurzaming van aardgas levert Engie net als de huidige leverancier Greenchoice bosgecompenseerd gas (de aanplant van bossen op andere continenten). Echter, de gemeenten op de Veluwe hebben de ambitie een stap verder te gaan. Samen met Engie kijken zij naar alternatieven voor de verduurzaming van aardgas. Zo zijn de gemeenten al aandeelhouder van afvalverwerkingsbedrijven die uit organisch huishoudelijk afval groengas produceren. Zij kunnen de certificaten van groengasopwekking al dan niet tegen betaling verkrijgen.