Verdubbeling zonnepanelen op zwembad in Katwijk

| Door IVVD

zwembad-aquamar_katwijk-400x250Op 2 januari besloot het college van de gemeente Katwijk om nog meer zonnepanelen op het nieuwe zwembad te plaatsen. Het aantal panelen wordt verdubbeld naar 968. Daarmee worden ook de duurzaamheidsprestaties 2x zo groot. Op basis van het verwachte verbruik wordt met dit aantal panelen tenminste 14% van het totale energieverbruik van het zwembad duurzaam opgewekt.
Wethouder Krijn van der Spijk: “Een goede zaak dat wij deze keuze hebben kunnen maken. Hiermee halen we nu al de doelstelling die de regering voor 2020 heeft voor duurzame energie. En door de lagere energiekosten, bespaart het zwembad ruim € 20.000 per jaar.”

Eerder leek het niet mogelijk om meer zonnepanelen te plaatsen omdat het dak niet daar niet geschikt voor was. Door het dak te verstevigen, is het nu toch mogelijk om de extra panelen te plaatsen. In september besloot de raad al een krediet te geven voor het plaatsen van 490 zonnepanelen. Nu wordt dit dus uitgebreid naar 968. De panelen worden geplaatst op de daken van het nieuwe recreatie- en wedstrijdbad. De verwachting is dat de gemeenteraad op 18 januari een besluit neemt over dit voorstel.

Nieuwe zwembad
Het nieuwe zwembad wordt een zeer duurzaam gebouw. Naast de zonnepanelen wordt er gebruik gemaakt van HR++ glas en andere duurzame technieken. Zo wordt de warmte teruggewonnen uit zowel de luchtbehandeling als het zwemwater en douchewater. De toiletten worden doorgespoeld met regenwater en voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van 100% LED. Al deze maatregelen leiden tot een lage energierekening en minder onderhoud. De verwachting is dat het nieuwe zwembad in het tweede kwartaal van dit jaar officieel geopend wordt.