Verras met jouw eigen routekaart

| Door Klementine Vis

Marten Middendorp, Republiq – Crisistijd is een tijd voor bezinning en heroverweging. Minder vergaderen. Minder reizen. En tussen het thuisonderwijs door wat meer tijd om na te denken of we met het goede bezig zijn. Het verduurzamen van het eigen vastgoed is zo’n onderwerp waar je even de tijd voor moet nemen.

Crisistijd is een tijd voor bezinning en heroverweging. Minder vergaderen. Minder reizen. En tussen het thuisonderwijs door wat meer tijd om na te denken of we met het goede bezig zijn. Het verduurzamen van het eigen vastgoed is zo’n onderwerp waar je even de tijd voor moet nemen. Als je dat tussen de bedrijven door doet, komt er maar weinig van terecht. Daar is de dagelijkse praktijk te hectisch voor.

Marten Middendorp werkt al bijna 20 jaar als adviseur in het publiek vastgoed. Hij heeft het afgelopen jaar de onderbouwingen geleverd voor de sectorale routekaart maatschappelijk vastgoed van de VNG. Middendorp is directeur bij Republiq.

Voor verduurzamen zijn vijf dingen nodig. De wil om het aan te pakken, de know-how van techniek, de kracht om het op tempo te krijgen, het geld om de rekening te betalen en de creativiteit om met een verrassend plan te komen.
text

‘Gek genoeg zou ook geld geen probleem moeten zijn.
Ook al gaat het om duizelingwekkende bedragen’

text

De wil en de technische know-how is er volgens mij voldoende. Vastgoedprofessionals bij schoolbesturen en gemeenten zijn maatschappelijk betrokken en zijn het eens dat we zuinig moeten zijn op de aarde. Ook de techniek is niet heel ingewikkeld. Kort gezegd gaat het om isoleren, zonnepanelen en een warmtepomp of een warmtenet.

Gek genoeg zou ook geld geen probleem moeten zijn. Ook al gaat het om duizelingwekkende bedragen. De routekaart van VNG laat zien dat verduurzamen netto maar 15% extra vraagt bovenop de kosten die je toch al maakt voor onderhoud en nieuwbouw.

Natuurlijk zijn de bouwkosten gestegen (+25% sinds 2010 volgens onafhankelijk kenniscentrum BDB), maar daartegenover staat ook een toename van inkomsten van gemeenten. De financiële ruimte ontstaat vooral door de historisch lage rente. Want of de rente op 3,5% staat of op 1% betekent voor de jaarlasten van een gebouw al gauw dat die 40% lager zijn. Die ruimte is veel groter dan de 15% die duurzaamheid kost. Dus als we vandaag evenveel geld willen uitgeven aan goede scholen, zwembaden en stadskantoren als we vroeger deden, dan kunnen we duurzaamheid betalen en zelfs de vernieuwingsgraad verhogen.
Dat geld is niet altijd meteen beschikbaar. Gemeenten hebben nu hun handen meer dan vol aan zorg en welzijn. Daarom is het belangrijk om verder vooruit te kijken. Door een meerjarig robuust financieel programma te maken voor deze metamorfose. Een programma dat speelruimte geeft.

Hopelijk koersen we dan op een duurzame, vernieuwde, multifunctionele en compacte vastgoedvoorraad. De wil is er. De techniek is uitgedacht. Steek nu de knappe koppen van financiën en inkoop bij elkaar om een plan te maken om samen met de markt het tempo op te voeren. Deze metamorfose vraagt om andere snelheden en grotere plannen. En dus ook een herbezinning op de organisatie en de projectorganisatie.

Voor dat plan heb je nu even de rust. Gebruik dat voor een creatief en alles omvattend plan.
Verras!

Lees hier de routekaart maatschappelijk vastgoed van VNG in 10 punten samengevat.