Voordeel voor huurders door stroomopslag

| Door Klementine Vis

Op 28 november 2017 zijn in het appartementengebouw van Woonbedrijf aan de Kardinaal de Jongweg 1 t/m 69 in Eindhoven een ‘slim’ batterijsysteem én zonnepanelen geïnstalleerd. De zonnepanelen voorzien de algemene ruimten zoals de lift van stroom. De batterij slaat de zonne-energie op en zo blijft de zelf opgewekte stroom beschikbaar. Ook als de zon niet schijnt. Dit helpt de woonkosten van huurders te verlagen en tegelijkertijd de stroomvoorziening te verduurzamen. De energierekening voor de servicekosten daalt met ongeveer 40 euro per woning per jaar. Dat is een mooi voordeel voor de bewoners van de 35 appartementen. Woonbedrijf is de eerste woningcorporatie die dit systeem inzet.

Koj Koning legt uit aan bewoner Leo van de Kerkhof hoe de display werkt. (foto Maarten Coolen)
Koj Koning legt uit aan bewoner Leo van de Kerkhof hoe de display werkt. (foto Maarten Coolen)

Tijdens een gezellige bijeenkomst is door Leo van de Kerkhof (87 jaar) de display aangezet: ‘’Het is een groot genoegen om dit te mogen doen. Ik ben dankbaar voor deze mooie voorziening.’’

Koj Koning, districtsmanager bij Woonbedrijf: “Ik ben blij voor de bewoners die het voordeel direct voelen. Maar er is ook een voordeel voor Woonbedrijf. De stroomvoorziening is hiermee een stuk duurzamer. Dat past bij onze stappen op het gebied van duurzaamheid.”

Besparing en minder uitstoot
Dankzij de koppeling van de batterij aan de zonnepanelen blijft 95% van alle opgewekte zonnestroom aan de Kardinaal de Jongweg binnen het pand. Zonder batterij zou dit ongeveer 30% zijn. Naast de jaarlijkse besparing van ongeveer 1300 euro neemt ook de uitstoot van CO2 met 1300 kg af. Dat helpt weer om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

 

stroomopslag_woonbedrijf2-700x228

 

Voordeel voor 90 appartementengebouwen
Woonbedrijf en iwell voeren deze installatie als proef samen uit. Als de proef slaagt kijkt Woonbedrijf of deze toepassing ook geschikt is voor de ongeveer 90 andere appartementengebouwen die zij verhuurt.

Hoe werkt het?
De aansluitkosten van de netbeheerder worden bepaald door de maximaal gemeten stroompiek. Daarbij geldt het principe: hoe hoger de stroompiek, hoe hoger de netbeheerkosten. Het batterijsysteem slaat de opgewekte zonnestroom op en daarmee reduceren we deze stroompieken. Dit levert een flinke besparing op de netbeheerkosten op. Een duurzaam initiatief dat ook een financieel voordeel voor de bewoners oplevert.