Voorheen rechtenfaculteit UvA nu studentenhuisvesting

| Door IVVD

Oudemanhuispoort-400x225In opdracht van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is studentenhuisvester DUWO deze week begonnen met de verbouwing van het universiteitscomplex Oudemanhuispoort. Hierin worden 80 tijdelijke studentenkamers gebouwd. Ze worden na oplevering vanaf 200 euro per maand verhuurd.

De Oudemanhuispoort is een fraai historisch complex in het centrum van Amsterdam. Voorheen bood het onderdak aan de rechtenfaculteit van de UvA (die naar de Roeterseilandcampus verhuisde) en momenteel is het nog deels in gebruik voor onderwijs.

Om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het tekort aan studentenkamers besloot de universiteit het overige deel tijdelijk te bestemmen voor studentenhuisvesting, waarvoor DUWO in de arm werd genomen. Vanaf 2021 wordt het complex verbouwd voor huisvesting van de Faculteit der Geesteswetenschappen, het College van Bestuur en de bestuursstaf van de UvA.

Schappelijk geprijsd
De kamers, met gedeeld sanitair en keukens, zijn voor studenten zeer schappelijk geprijsd. De goedkoopste zijn 200 euro per maand, exclusief servicekosten. De gemiddelde huur is 340 euro. De huurprijzen zijn afhankelijk van de oppervlakte van de kamers.

De kamers komen tussen eind september en december 2018 beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen de website van DUWO in de gaten houden.

Voorafgaand aan de verbouwing is met omwonenden overlegd om de plannen toe te lichten en hun suggesties en zorgen over overlast en privacy te bespreken. Naar aanleiding van het overleg werd bovendien het oorspronkelijke aantal geplande kamers gehalveerd (80 in plaats van 190). Ook zijn duidelijke afspraken gemaakt over de wijze van sociaal beheer door DUWO.

Historie
De Oudemanhuispoort is een bekende plek in Amsterdam. Het gebouw werd in 1602 gebouwd als nonnenklooster, maar werd nog in diezelfde eeuw een oude mannen- en vrouwenhuis voor honderd ouderen. Hoewel de vrouwen er eeuwenlang in de meerderheid waren, werd het gebouw ‘Oudemanhuispoort’ genoemd.

Na enkele verbouwingen kreeg de Oudemanhuispoort halverwege de 18e eeuw de bekende winkelkasten in de publieke doorgang, toen nog voor handelaren in onder meer juwelen en edelmetalen. In de 19e eeuw werden de winkelkasten in gebruik genomen door boekhandelaren en ontstond een tot op heden florerende dagelijkse boekenmarkt.

In 1880 werd het pand een deel van de huisvesting van de UvA, die het in 1925 uitbreidde met een nieuwe vleugel met drie collegezalen. Met de komst van de studentenkamers wonen er straks jonge mannen en vrouwen in het voormalige Amsterdamse oude mannen- en vrouwenhuis.