Willemsparkschool biedt als eerste Nederlandse school zonnestroom voor derden

| Door IVVD

willemsparkschool-400x250De Amsterdamse basisschool Willemspark (WPS) deelt de opgewekte energie van eigen zonnepanelen met leerlingen, ouders en buurtgenoten. Hiermee is het de eerste school van Nederland waar men zonnestroom kan afnemen.

De Willemsparkschool heeft de zonnepanelen laten plaatsen aan de hand van het project Verbeteren binnenklimaat en energieprestaties Zuid, van de gemeente Amsterdam.

De energie die wordt opgewekt door de zonnepanelen, wordt gebruikt door de school zelf. Het overschot wordt vervolgens verdeeld naar leerlingen, ouders en buurtgenoten via Powerpeers. Zo kunnen anderen gebruikmaken van groene energie, zonder zelf zonnepanelen te hebben. Naast de zonnepanelen heeft de school ook andere duurzame maatregelen genomen, zoals de isolatie van het gebouw, een groene isolatielaag op het dak en bewegingssensoren voor de verlichting. Hierdoor zijn de energiekosten in de periode van 2013 tot en met 2015 met 52 procent gedaald.

Directeur van de school, John van der Woning: ‘Met de zonnepanelen verlagen we onze energiekosten én kunnen we onze kinderen leren over lokale energieopwekking en veranderingen in de (energie-)wereld. We vinden dat wij als basisschool hierin een voorbeeldfunctie hebben. Ook wat betreft het gemeenschapsidee: als je wat over hebt, kun je het samen delen. En door energie te besparen, houdt de school geld over om te doen waar we goed in zijn: het onderwijs beter en leuker maken.’