Een woning die meegroeit met de wensen van de bewoner

| Door IVVD

BILT-400x250BILT wint 20e Reynaers Projectprijs. Op het Kubuseiland in Leidsche Rijn Utrecht is begin 2017 in twee maanden tijd een modelwoning gerealiseerd met het innovatieve bouwsysteem BILT. De woning kan eenvoudig meegroeien en -krimpen met de wensen van de bewoners. De toegepaste onderdelen worden geprefabriceerd en op de bouwplaats geassembleerd. Het huis is onderhoudsvrij en levert energie.

De jury omschreef BILT als volgt: “Stapelen met standaard elementen kan wel degelijk architectuur en een bijzondere ruimtelijke beleving opleveren. Dat blijkt uit de modelwoning met het bouwsysteem BILT. Gesloten elementen bekleed met hout worden afgewisseld met grote, transparante vlakken met aluminium puien die deels ook te openen zijn. Alle betrokken partijen binnen BILT hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van een circulair, energieneutraal en lichtgewicht woningconcept dat direct kan inspelen op trends als tiny housing, kangoeroewoningen en off-the-grid living.”

Architect Hans Sluimer is initiatiefnemer van het bouwsysteem, dat hij samen met een team van ingenieurs en leveranciers ontwikkelde. In 2016 is het bedrijf BILT opgericht, dat niet alleen huizen ontwerpt, maar ook ontwikkelt en verkoopt. In april 2017 vestigde BILT zich in de splinternieuwe modelwoning in Utrecht.