Woningbouwplan in 100 dagen

| Door IVVD

20180619-deelnemer-100-dagen-400x250Woningbouwplannen maken hoeft geen jaren te duren. Negen woningbouwprojecten waarin gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars samenwerken, gaan dit bewijzen. Zij doen mee aan de 100-dagenchallenge van de provincie Utrecht.

Met deze challenge willen de deelnemers laten zien dat woningbouw sneller kan. De challenge staat in het teken van de Actie Agenda Woningmarkt 2018 – 2021. Hierin legden overheden, corporaties en marktpartijen vast hoe zij woningbouw in de provincie Utrecht gaan versnellen.

De projectteams starten hun challenge feestelijk met een taart. Op de foto overhandigt Patrick Hageman van de provincie Utrecht (links) de taart aan Martijn Bresser van woningbouwcorporatie GroenWest. Deze corporatie pioniert in Woerden met woningbouw op bedrijventerrein Middelland.

Woningen nodig
In de provincie Utrecht zijn de komende drie jaar binnenstedelijk 21.000 nieuwe woningen nodig. Dat is een flinke opgave. Toch lukt snel bouwen vaak niet, zelfs als partijen weten waar woningbouw mogelijk is en plannen soms klaar liggen. Projecten lopen vast omdat samenwerking ingewikkeld is of plannen financieel niet haalbaar zijn. Kortom: nieuwe oplossingen zijn nodig. Om hun project uit het slop te krijgen en te experimenteren met versnelling, hebben projectteams zich aangemeld voor de 100-dagenchallenge. Negen projecten voldoen aan de criteria voor deelname en gaan de strijd aan. Hieraan draagt de challenge bij. Zo gaat een expert ze, op kosten van de provincie, helpen bij het oplossen van knelpunten.

Deze negen projecten doen mee aan de challenge:

  • Wonen, eten en boodschappen doen in Blokhoeve Nieuwegein.
  • Wonen bij het groen in Amersfoort
  • Hotel en woningen in kantoorgebied Maarssen
  • Pionieren met woningbouw op bedrijventerrein Middelland in Woerden
  • Herontwikkeling sportterrein in Breukelen
  • Nieuwe woonmilieus in Overvecht Utrecht
  • Wonen zorg en welzijn in Amersfoort
  • Van winkelen naar wonen in Houten
  • Starters, stijgers en senioren midden in Soest.

Innovatiemotoer
Op 18 oktober 2018 komt de Utrechtse woningmarkt samen om de voortgang van de actieagenda te bespreken. Dan presenteren de negen uitdagers wat zij in 100 dagen voor elkaar hebben gekregen. Zij delen de lessen die ze leerden en dagen andere partijen uit de lessen te gebruiken bij het versnellen van hun eigen projecten. Gedeputeerde Van den Berg moedigt hen aan: “We zijn blij met het enthousiasme en lef van alle deelnemers. De hoge respons laat zien dat de woningmarktproblematiek urgent is. Deze partijen steken hun nek uit door aan iedereen te laten zien wat je in 100 dagen kunt bereiken wanneer je samen de schouders onder zet onder woningbouw.”

De challenge is een ludieke innovatiemotor en een laboratorium om te ontdekken welke nieuwe oplossingen nodig zijn om woningbouw in onze provincie te versnellen.