Ziekenhuis Nij Smellinghe plaatst zonnepanelen boven parkeerterrein

| Door IVVD

zonnepannelen_Nij-Smellinghe-400x250Nij Smellinghe begint het jaar 2018 met goed nieuws! Het is gelukt om samen met zonnepark-specialist GroenLeven B.V en door financiering van ABN AMRO Lease te komen tot een duurzaam plan voor het realiseren van ruim 9.000 zonnepanelen op het terrein van ons ziekenhuis. Deels op het bestaande dak, deels als unieke overkapping op het parkeerterrein.

GroenLeven B.V. en ABN AMRO Lease zijn partner geworden in dit speciale project. ABN AMRO Lease is partner geworden, omdat zij verduurzaming van vastgoed in alle sectoren nastreeft. “Door het aanbieden van een passende financiering draagt ABN AMRO Lease eraan bij dat onze relaties hun duurzaamheidsdoelstellingen halen. De voortvarendheid waarmee Nij Smellinghe dit oppakt, zien wij als voorbeeld voor de sector”, zegt Pim van Lexmond, senior accountmanager Public & Healthcare bij ABN AMRO Lease.

GroenLeven gaat, naast installatie van ongeveer 3.600 zonnepanelen op het dak van Nij Smellinghe, een uniek zonnedak bouwen dat het grote parkeerterrein volledig zal overkappen. Zo’n 5.600 panelen gaan onderdak bieden aan de geparkeerde auto’s. Op deze manier krijgt zowel het dak als het parkeerterrein een dubbele functie.

“Met dit project gaan we een stapje verder. Nadat we bij het TT Circuit van Assen zonnecarports bouwden, overkappen we nu het gehele parkeerterrein van Nij Smellinghe. Het ziekenhuis wordt hiermee uiteindelijk energiepositief; zon voor de zorg. Hoe duurzaam is dat!”, aldus Sytse Bouwer, directeur GroenLeven B.V..

Derde eigen stroomverbruik opwekken
Nij Smellinghe vindt het belangrijk om maatschappelijk verantwoord te ondernemen en heeft het doel gesteld om in 2030 energiepositief te zijn. De zonnepanelen op het eigen terrein dragen bij aan dit doel. “Nij Smellinghe is een grootverbruiker van stroom. Dit komt doordat wij 24/7 ziekenhuiszorg verlenen en doordat de (medische) apparatuur en voorzieningen veel stroom verbruiken. Met de zonnepanelen van maar liefst 305 watt per stuk (en 2,7 megawatt in totaal) kan Nij Smellinghe op duurzame wijze zelf ruim een derde deel van het stroomverbruik opwekken voor het ziekenhuis”, aldus Folkert Brouwers (directeur Bedrijf & Gebouwen).

Begin februari wordt het plan ter goedkeuring aan de gemeente Smallingerland aangeboden.
Het voornemen is om in juli 2018 te starten met het installeren van de zonnepanelen.