Zonnepanelen op alle appartementsgebouwen van de Alliantie

| Door IVVD

20180716-zonnepanelen-alliantie-400x250De Alliantie heeft met Instacom en de Zoncorporatie de handen ineen geslagen om uiterlijk in 2020 alle geschikte appartementsgebouwen tot vier lagen vol te leggen met zonnepanelen. Daarna wordt de hoogbouw aangepakt. Hiermee zet de corporatie – naast zonnepanelen bij nieuwbouw en duurzame renovatie – een extra stap in de CO2-reductie van haar woningvoorraad. Ook wil de Alliantie met zonnepanelen de woonlasten van haar huurders verlagen en hun wooncomfort verhogen.

Servicekosten
De Alliantie bezit zo’n 420 appartementsgebouwen tot vier lagen, met in totaal ruim 15.000 sociale huurwoningen. Deze worden eerst onderzocht op geschiktheid. Vervolgens worden huurders stapsgewijs benaderd met de vraag of zij gebruik willen maken van een aantal van die panelen. Directeur vastgoedonderhoud Koos Koolstra van de Alliantie: “Wij investeren in de aanschaf en het onderhoud. Onze huurders kunnen profiteren van zonnestroom door maandelijks een bijdrage in de servicekosten te betalen. Door de lagere energierekening houden zij onderaan de streep geld over. Dat kan bijvoorbeeld oplopen tot ruim € 100 per jaar met zes panelen. Naast de bewoners doen we het milieu hier natuurlijk ook een groot plezier mee. We vinden het als maatschappelijke organisatie belangrijk duurzaam om te gaan met de aarde en onze huurders willen betaalbaar wonen. Met dit project slaan we twee vliegen in een klap en daar zijn we erg trots op.”

Samenwerking
Voor de uitvoering van het project heeft de Alliantie gekozen voor twee leveranciers: Instacom en de Zoncorporatie. Beiden kijken uit naar de samenwerking. “Verstandig energieverbruik is een noodzaak voor nu en de volgende generaties”, aldus Bas Donkersloot, directeur Instacom. “Dit prachtige initiatief van de Alliantie sluit naadloos aan bij onze ambitie. We staan voor duurzame en energiebesparende oplossingen en hebben veel ervaring op dit gebied.” Ook de Zoncorporatie vindt dat het hard nodig is om op te schalen. “Wij zijn blij dat de Alliantie op deze schaal aan werk is gegaan. Dat is ook hard nodig, willen we met elkaar deduurzaamheidsambities waarmaken. De Zoncorporatie is er trots op dat we onze bijdrage hieraan kunnen leveren”, zegt Christiaan Brester.

Eengezinswoningen
Eind 2016 begon de Alliantie met het plaatsen van zonnepanelen op haar eengezinswoningen. Op 11 juli aanstaande viert de corporatie dat in Amersfoort de drieduizendste eengezinswoning wordt aangesloten. Tot nu toe zegt ruim de helft van de bewoners ja tegen zonnestroom. Koolstra: “Het liefst zien we natuurlijk dat al onze daken vol liggen met zonnepanelen. Daarom benaderen we eind dit jaar de bewoners van onze eengezinswoningen die niet hebben gereageerd nog een keer in de hoop dat zij alsnog gebruik maken van ons aanbod. Daar hoop ik van harte op!”

Samen met de nieuwbouw- en renovatieprojecten staat de teller momenteel op zo’n 5.500 Alliantie-woningen met zonnepanelen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle daken vol komen te liggen. Zo plaatst de corporatie zonnepanelen op woningen die door verhuizing beschikbaar komen voordat de nieuwe bewoners hun intrek nemen.