Zorginstellingen moeten vastgoed laten taxeren vanaf 1 juli 2021

| Door Odette Koldewey

Vanaf 1 juli moeten zorginstellingen voor de financiering bij een bank de waarde van hun vastgoed iedere drie jaar taxeren door een onafhankelijke taxateur.

Vanaf 1 juli a.s. moeten zorginstellingen die gebruik maken van financiering van een bank de waarde van hun vastgoed iedere drie jaar door een onafhankelijke taxateur laten bepalen. Hierdoor is het gebruik van WOZ-waarde als basis voor de taxatie niet langer mogelijk. Deze verplichting vloeit voort uit richtlijnen van de Europese Bankenautoriteit (EBA).

Uitwerking van de richtlijnen luistert nauw. Zo geldt de driejaarlijkse hertaxatieverplichting bijvoorbeeld wel voor zorgvastgoed met een financiering vanaf drie miljoen euro met het vastgoed als onderpand. Voor kredietovereenkomsten onder de drie miljoen euro geldt de hertaxatieplicht niet, maar is een initiële taxatie alleen vereist bij een nieuwe kredietovereenkomst.

Voor wijzigingen in kredietovereenkomsten geldt een overgangstermijn van één jaar en geldt de richtlijn vanaf 1 juli 2022.

Nieuwe regelgeving voor taxeren zorgvastgoed vanaf juli 2021