Slim en pragmatisch naar een CO2-neutrale vastgoedportefeuille

| Door Odette Koldewey

Verduurzamen gaat -als u het ons vraagt- over energie, circulariteit en gezondheid. Het begint bij uw vraag. En dan stap voor stap verduurzamen voor robuuste resultaten. Lees onze Whitepaper.

“Verduurzamen gaat -als u het ons vraagt- over energie, circulariteit en gezondheid.” Geert-Jan van den Brand – senior adviseur W/E adviseurs

Routekaart voor portefeuille gemeentelijk vastgoed
Verduurzamen is de grote uitdaging die er de laatste jaren bij is gekomen, en deze verdient uw volle aandacht. De sectorale routekaart gemeentelijk vastgoed is duidelijk: gemeenten zorgen voor een vastgoedportefeuille die in 2030 55% minder CO2 uitstoot en in 2050 CO2-neutraal is.

W/E adviseurs merkt dat er een hoge werkdruk is binnen de vastgoedorganisaties. W/E richt een aanpak op portefeuille-niveau in waarmee u deze doelstellingen kunt volgen, realiseren en bijsturen. Dat doen we samen, zodat u met het resultaat aan de slag kunt. Deze aanpak is niet alleen praktisch maar helpt u ook hogere werkdruk te voorkomen.

Een aantal gemeenten heeft W/E de afgelopen jaren al geadviseerd waaronder Oss, Leidschendam-Voorburg, Tilburg, Altena en Zuidplas. Met hen hebben wij onze -in de corporatiesector- beproefde routekaart-systematiek verder kunnen verfijnen voor het gemeentelijk vastgoed. Het maakt dat gemeenten een robuuste portefeuille-routekaart kunnen ontwikkelen met ondersteuning van W/E adviseurs.

Het begint bij data
U kunt er natuurlijk voor kiezen energiescans uit te voeren voor uw gehele gebouwenbestand, en per gebouw een lijst van maatregelen ontvangen. Besef dan vooraf wat de uitkomst van die oefening kan doen: de vele informatie en de optelsom van kosten kunnen ook verlammend werken. Waar begin ik?
Hoe dan wel? Ook zonder energiescans is al een goede en betrouwbare inschatting van uw vastgoedvoorraad te maken. Daarbij gebruiken we data die in uw vastgoedadministratie aanwezig is: gebouwenlijsten, tekeningen, MOP’s, Bouwbesluit-dossiers, EPA-berekeningen. En we gebruiken referentie-data uit onze eigen opgebouwde kennisbasis.

Eerst energie en dan circulariteit en gezondheid
Verduurzamen gaat -als u het ons vraagt- over energie, circulariteit en gezondheid. We beginnen bij energie, hier zit de kern van de CO2 – reductie opgave. We denken samen na over passende maatregelpakketten, wat doe je aan de schil (gevel en dak) en wat doe je aan de installatie? Wat is een logische volgorde van aanpak? We kunnen kijken naar circulariteit: wat zijn de materiaalstromen als gevolg van de verduurzaming? En gezondheid? Kan de ventilatie van die school of dat wijkcentrum meteen worden verbeterd?

Spelen met scenario’s
Uiteraard kunt u verschillende opties invoeren in de routekaart. Als de portefeuille in de routekaart is ingevuld is het zelfs vrij gemakkelijk om verschillende aanpakken door te rekenen. Zo krijgt u een beter beeld van wat er nodig is om de CO2-doelen te realiseren. Hoe ingrijpend moet ik het aanpakken, en moet alles in één keer?

“Waar is met mijn investering de meeste winst te halen?” Ruud van Vliet senior adviseur en sectorspecialist gemeenten W/E adviseurs

Verduurzamen is strategisch én praktisch
Natuurlijk, het gaat om data, energie, en inzicht in keuzemogelijkheden met scenario’s. Maar het begint natuurlijk bij uw vraag. Wat is uw beleid, hoe werkt uw organisatie samen aan vastgoed? En welke plek heeft verduurzamen hierin. Met de portefeuille-routekaart kijkt u twintig of veertig jaar vooruit. Iets wat u als vastgoed-professional niet vreemd is. U praat mee over strategische afwegingen met betrekking tot het vastgoed: is renovatie voor dit pand nog verstandig, of is nieuwbouw beter?

De aanpak van W/E adviseurs maakt mogelijk dat u alle belanghebbenden waaronder uw gemeenteraad op een begrijpelijke en praktische wijze kunt meenemen in de verduurzaming van het maatschappelijk vastgoed.

Meer weten over onze aanpak? Onderzoeks- en adviesbureau stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen helpt de landelijke overheid, gemeenten, corporaties en vastgoedbeleggers bij het verduurzamen van gebouwen. W/E adviseurs ondersteunt organisaties, van visievorming tot en met uitvoering in de dagelijkse praktijk. Wij ontwikkelen kennis en software, zoals GPR Gebouw, die duurzaamheid voor de markt inzichtelijk en meetbaar maakt. En we delen onze kennis via cursussen en workshops.

Interesse gekregen in onze aanpak en wilt u meer weten? Vraag dan onze whitepaper aan via https://www.w-e.nl/slim-en-pragmatisch-naar-een-co2-neutrale-vastgoedportefeuille/ Of neem contact op met Geert-Jan van den Brand op brand@w-e.nl, Ruud van Vliet op vliet@w-e.nl of door te bellen naar +31(0)30 677 8777.

Of vul hieronder je emailadres in
en krijg direct toegang tot de whitepaper

IVVD - Lead - Whitepaper W/E Adviseurs